Energiequellen Oulu Green Hydrogen Park sai suunnitteluvarauksen
Oulun kaupunki ja Energiequelle Oy ovat tehneet sopimuksen alueesta uudelle vedyn tuotantolaitokselle ja tankkausasemalle. Yhtiö tähtää saada Oulu Green Hydrogen Park laitoksen luvitetuksi ja ensimmäinen vaiheen toteutetuksi vuoteen 2028 mennessä.
Uusiutuvaan energiaan erikoistunut Energiequelle on saanut Oulun kaupungilta suunnitteluvarauksen yhtiön suunnittelemaa Oulu Green Hydrogen Park -hanketta varten. Päätöksen varauksesta teki Oulun yhdyskuntalautakunta kokouksessaan 8. huhtikuuta. Uusi vedyntuotantolaitos ja vetypolttoaineen tankkausaseman olisi määrä rakentua noin kymmenen kilometrin päähän Oulun keskustasta Kuusamontien luoteispuolelle Heikinharjun ja Välikylän teollisuusalueen väliin. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa rakennettaisiin enintään viiden megawatin (MW) vedyntuotantolaitos ja tankkausasema linja-autoja ja muita raskaita ajoneuvoja varten.


”Jos markkinatilanne on suotuisa ja luvitus etenee odotetusti, arvioimme ensimmäisen vaiheen olevan valmis vuoteen 2028 mennessä. Kyse on kuitenkin suuresta teollisesta hankkeesta ja investoinnista, joten nyt saatu suunnitteluvaraus on kuitenkin vasta yksi ensimmäisistä askelista, että voimme tehdä konkreettisia investointipäätöksiä. Näin suurissa hankkeissa suunnittelu ja selvitykset tehdään aina huolella”, kommentoi hankkeen etenemistä Energiequellen liiketoiminnan kehitysjohtaja Karl Schultheis.
Mahdollisten tankkausasemien määrä ja sijainti selviää myös hankkeen edetessä. ”Tankkausaseman omistaja tai operaattori voi olla myös kolmasosapuoli. Lisäksi on myös aivan mahdollista, että vetyä myös kuljetettaisiin alueelta jo ensimmäisessä vaiheessa”, Schultheis jatkaa ja kertoo yhtiön olevan avoin mahdollisille yhteistyökumppanuuksille.
Seuraavassa vaiheessa vedyntuotantolaitoksen kapasiteettia kasvatettaisiin 10–50 MW:lla ja vedyn vienti aloitettaisiin myös muualle. Kolmannessa vaiheessa tuotantoa kasvatettaisiin edelleen 100–500 MW:n lisäkapasiteetilla. Toisen ja kolmannen vaiheen toteutuksen aikataulu ja lopullinen suuruus riippuu markkinatilanteesta ja Oulun alueen infrastruktuurista.
Kaupunki varasi Energiequellen hankkeen suunnitteluvarauksen yhteydessä maa-alueen yhteensä kolmelle uudelle vedyn tuotanto- ja jalostuslaitokselle. Kaupungin tavoitteena on edistää aktiivisesti vihreän siirtymän investointien toteutumista alueelleen, ja nyt päätettyjen vedyntuotantolaitoksen suunnittelun edistäminen tukee Suomen vetytalouden kasvua ja mahdollistaa Oulun paikallisen vetyinfrastruktuurin kehityksen. Nyt varattu alue on jopa 800 hehtaarin laajuinen suurteollisuusalue, joka mahdollistaa hyvin tuotantolaitosten skaalauksen tulevaisuudessa.

Energiequellen tavoitteena toistaa Oulussa Saksassa toteutettu konsepti
Oulu Green Hydrogen Park -hanke on Energiequellen ensimmäinen julkinen vetytalouden hanke Suomessa, mutta yhtiö on kartuttanut jo kokemusta vedystä Euroopan markkinoilta. Saksassa helmikuussa julkistetun HY.City.Bremerhaven -hankkeen avajaisissa vieraili mm. Saksan liittokansleri Olaf Scholz.
”Yhtiömme on mukana yhteistyössä muiden vetytoimijoiden kanssa Bremerhavenin kaupungissa Saksassa vedyntuotantolaitoksen ja tankkausaseman raskaalle liikenteelle, joka vastaa nyt Ouluun suunnitellun hankkeen ensimmäistä vaihetta. Siksi uskomme, että olemme menestyksekkäitä hankkeen etenemisessä”, kertoo Energiequellen Suomen yhtiön toimitusjohtaja Nils Borstelmann ja toteaa, että hankkeen toteutuminen on kiinni myös investointiympäristöstä ja markkinatilanteesta.
”Klassinen haaste vetytaloudessa on nk. ”muna-kana-ongelma” eli onko vedyntuotanto vai vedynkulutus ensin. Periaatteessa pitää siis käsitellä molempia puolia ja edistää niitä lähes yhtä aikaa eli tuotantoa ja kulutusta”, Borstelmann jatkaa ”Siksi myös poliittisilla päättäjillä niin kotimaassa kuin Euroopassakin on roolinsa, että Suomi on investointiympäristönä vakaa eikä tee äkkikäännöksiä energiajärjestelmässään tai ilmastotavoitteissaan. Vetyä tai sen jalosteita käyttävän teollisuuden, kuten terästehtaiden, lääketeollisuuden tai muun energiaintensiivisen teollisuuden pitää siis pystyä luottamaan päästövähennyksiä edistävään politiikkaan niin kansallisella kuin eurooppalaisella tasolla.”
”Oulun hankkeella teemme nyt aloitteen vedyn tuotannon osalta, mutta samalla edistämme kulutuskysymystä ratkaisuhakuisesti tankkausasemalla. Tätä suunnitelmaa tukee myös esimerkiksi Puolustusvoimien pääesikunnan Lapin liikennestrategiaan antaman lausunto, jonka mukaan vety on yksi vahva vaihtoehto raskaalle liikenteelle ja poikkeusolojen ajoneuvojen käyttövoimaksi.”
Oulu Green Hydrogen Park
Energiequelle Oy:n suunnittelee Ouluun vedyntuotantolaitosta ja vetypolttoaineen tankkausasemaa linja-autoja ja muita raskaita ajoneuvoja varten. Ensimmäisessä vaiheessa rakennettaisiin enintään 5 MW:n laitos. Seuraavassa vaiheessa tuotantokapasiteettia kasvatettaisiin 10–50 MW:lla ja vedyn vienti aloitettaisiin myös muualle. Kolmannessa vaiheessa tuotantoa kasvatettaisiin edelleen 100–500 MW:n lisäkapasiteetilla. Toisen ja kolmannen vaiheen lopullinen suuruus riippuu markkinatilanteesta ja Pyyryväiseen saatavasta infrastruktuurista. Vaiheet valmistuisivat vuosien 2028 ja 2033 välillä.
Hankkeen investoinnin suuruus on alkuvaiheessa kymmenissä miljoonissa, myöhemmissä vaiheissa kyse on selkeästi isommista investoinneista, suuruusluokaltaan satojen miljoonien eurojen investoinneista.
Lue lisää hankkeesta: www.energiequelle.fi/oulugreenhydrogenpark
HY.City.Bremerhaven
The HY.City.Bremerhaven project is part of the Hyways for Future market activation program for the transport-side establishment of green hydrogen in the Northwest metropolitan region. As part of the HyLand program of the National Innovation Program Hydrogen and Fuel Cell Technology (NIP2), it was funded with a total of 5.5 million euros by the Federal Ministry of Digital and Transport. The funding guideline is coordinated by NOW GmbH and implemented by Project Management Jülich (PtJ).
Energiequelle
Energiequelle on aktiivinen kansainvälinen energia-alan toimija jo vuodesta 1997. Yhtiö suunnittelee, rakentaa ja operoi tuulivoimaa, aurinkovoimaa ja biokaasulaitoksia sekä sähköasemia, P2X-hankkeita ja energianvarastointijärjestelmiä. Energiequelle toimii tällä hetkellä Saksassa, Suomessa, Ranskassa, Puolassa, Kreikassa sekä Etelä-Afrikassa. Suomessa yhtiön toimipisteet sijaitsevat Helsingissä ja Vaasassa, mutta toiminta kattaa koko maan. Energiequelle konsernissa työskentelee yhteensä yli 600 työntekijää ja se on toteuttanut yli 850 voimalaitosta, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on noin 1700 MW. Energiequelle lukeutuu alansa johtaviin yhtiöihin.
Kaikki lehdistötiedotteet: www.energiequelle.fi/lehdistotiedotteet
Yhteyshenkilöt

Valtteri Törmänen
Yhteiskuntasuhteiden ja viestinnän asiantuntija